Dachser, międzynarodowy operator usług logistycznych, wyznaczył nowego członka zarządu odpowiedzianego za finanse. Z dniem 1 stycznia 2021 r. Szwajcar Robert Erni przejmie stanowisko od Burkharda Elinga, który stanie na czele firmy rodzinnej. Erni rozpocznie okres wdrażania w struktury Dachser z początkiem września b.r. jako zastępca dyrektora.

Jeszcze niedawno 54-latek odpowiadał za finanse notowanej na giełdzie firmy logistycznej Panalpina, gdzie kierował fuzją z duńską grupą DSV. Podczas pracy w Panalpinie oprócz dwóch istotnych wdrożeń SAP i powiązanych z nimi zmian organizacyjnych, z powodzeniem zarządzał różnymi projektami akwizycyjnymi, wspierając w ten sposób globalną strategię rozwoju firmy. Karierę w branży rozpoczął w firmie logistycznej Kühne+Nagel, pracując w Hongkongu, Indiach, Argentynie i USA, po czym wrócił do ojczystej Szwajcarii, gdzie w siedzibie firmy był odpowiedzialny za kontrolling na poziomie globalnym.

„Robert Erni jest niezwykle doświadczonym dyrektorem finansowym, który od ponad 30 lat związany jest z sektorem logistycznym”, wyjaśnia obecny CFO Dachser, Burkhard Eling, który  1 stycznia 2021 r. zajmie stanowisko CEO firmy. „Cieszymy się, że dołączy on do nowego zarządu i razem będziemy mogli zmierzyć się z wyzwaniami, jakie niesie przyszłość, tworząc nową wartość i wzrost”.

Obecny CEO Dachser, Bernhard Simon, który będzie kierował radą nadzorczą spółki od 2021 r., dodaje: „Bycie CFO firmy rodzinnej, takiej jak Dachser, to coś więcej niż mistrzowskie opanowanie liczb: to utrzymywanie bliskich relacji z naszymi akcjonariuszami, kształtowanie strategii, a tym samym odgrywanie ważnej roli w działalności operacyjnej. W Robercie Ernim znaleźliśmy CFO, który od 1 stycznia 2021 r. może w pełni sprostać tym wymaganiom”.