Firmy gastronomiczne powołały organizację branżową – Krajową Radę Gastronomii i Cateringu. Jej główne cele to reprezentacja podmiotów z sektora gastronomicznego i dialog z ustawodawcą, działanie na rzecz rozwoju branży oraz promowanie dobrego wizerunku polskiej gastronomii. Organizację założyły wiodące firmy restauracyjne. Na czele jej władz stanął prezes Sfinks Polska, Sylwester Cacek.

- Gastronomia to ważny sektor rynku konsumenckiego, dający zatrudnienie rzeszy ludzi i tworzący istotną część PKB. Do tej pory nie miał jednak reprezentanta, który byłby partnerem dla prawodawcy czy administracji, zabiegałby o interesy branży oraz działał na rzecz tworzenia przejrzystych i stabilnych warunków dla biznesu gastronomicznego. Chcemy podjąć się tych zdań. Będziemy też promować uczciwą konkurencję między firmami restauracyjnymi, ponieważ szara strefa stanowi problem, który wiele szkód wyrządza samej branży i uderza rykoszetem w legalnie działające firmy. W chwili rozpoczynania działalności, KRGiC reprezentuje kilkaset restauracji, jednak ciągle spływają nowe deklaracje od podmiotów, które chcą do nas dołączyć. Jestem przekonany, że z każdym miesiącem organizacja będzie rosła w siłę, bo jest bardzo duża potrzeba wspólnego działania na rzecz polskiej gastronomii – zapewnia Sylwester Cacek, przewodniczący prezydium KRGiC i jednocześnie prezes Sfinks Polska.

Aktualnie członkami Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu są Sfinks Polska, Shanghai Express, Ganesh. Restauracje Indyjskie, Lodziarnie Grycan, Pijalnie Czekolady Wedel, AmRest, Green Caffè Nero, Bobby Burger i 7th Street – Bar & Grill. Pracami Krajowej Radą Gastronomii i Cateringu zarządza prezydium w składzie: Sylwester Cacek jako przewodniczący, a także wiceprzewodniczący - Karol Krajewski reprezentujący Ganesh. Restauracje Indyjskie, Jacek Trybuchowski z AmRest i Krzysztof Kołaszewski z Bobby Burger. Dyrektorem biura została Joanna Stachowiak z Shanghai Express, firmy która w swoim portfolio ma restauracje WOOK i warszawski pub Bolek.

Do Krajowej Rady Gastronomii i Cateringu mogą dołączyć zarówno restauracje sieciowe, jak i indywidualnie zarządzane lokale, a także innego rodzaju placówki gastronomiczne. Członkami KRGiC mogą też zostać firmy współpracujące z gastronomią. Aby przystąpić do Rady należy zgłosić się do biura KRGiC pisząc na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. albo dzwoniąc pod numery 22 82 66 344 lub 22 33 61 330.