Mus czekoladowo-gruszkowy bądź czekoladowo-tropikalny i czekolada na gorąco – to wybrane propozycje, jakie pojawiły się po raz pierwszy w restauracjach Sphinx w najnowszej odsłonie „Sphinx Café”. Deserowa karta z nowościami dostępna jest we wszystkich lokalach sieci w Polsce.

Sieć Sphinx uruchomiła swoją najnowszą restaurację w Gryficach. Mieści się ona w centrum handlowym Hosso przy ul. Wojska Polskiego 44. Lokal prowadzony jest w systemie operatorskim.

Sukcesem zakończyła się emisja prywatna akcji serii N realizowana przez Sfinks Polska – spółkę zarządzającą sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK. Sfinks wyemitował 3,5 mln akcji serii N po 3,7 zł. Akcje objęło 13 podmiotów. Pozyskane w ten sposób środki zostaną przeznaczone na rozwój. Dodatkowo dzięki dokapitalizowaniu spółka zyska dodatnie kapitały własne i będzie mogła dokonać ostatecznej restrukturyzacji starych kredytów.

Restauracje Sphinx wprowadziły nową, zimowo-świąteczną ofertę - „Rozgrzewający duet”. Znalazły się w niej specjalnie skomponowane orzechowe latte i zimowa herbata, które można zamówić osobno lub w zestawie z intensywnie czekoladowym brownie z gruszką w atrakcyjnej cenie. Oferta dostępna jest we wszystkich lokalach Sphinx do 31 stycznia 2016 r.

Sieć Sphinx uruchomiła swoją pierwszą restaurację w Białogardzie. Zlokalizowana jest w galerii handlowej Hosso przy Pl. Wolności 10a. Restauracja prowadzona jest w systemie operatorskim.

Spółka Sfinks Polska – zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK – decyzją NWZ przeprowadzi emisję do 3,5 mln akcji serii N w ramach subskrypcji prywatnej. Budowanie księgi popytu odbędzie się w dniach 19-23 listopada br. Spółka zamierza pozyskać z emisji 12 mln zł. Mają być one przeznaczone na rozwój sieci restauracji. Spółka zyska także dodatkowe 10 mln zł netto w związku z planowanym refinansowaniem kredytów i umorzeniem całości odsetek przez PKO BP i ING Bank Śląski oraz wydłużeniu harmonogramu spłat do 7 lat. Dzięki temu Sfinks zapewni sobie pieniądze na inwestycje i może otworzyć nawet 100 nowych restauracji ze środków własnych w latach 2015-2020. Jednocześnie, w efekcie realizowanego dokapitalizowania spółka już w tym roku uzyska dodatnie kapitały własne w wysokości 6 mln zł.

Rada Nadzorcza Sfinks Polska – spółki zarządzającej sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK – powołała Bogdana Bruczko na stanowisko wiceprezesa zarządu. Z dniem 1 grudnia br. dołączy on do prezesa Sylwestra Cacka oraz dotychczasowych wiceprezesów spółki – Doroty Cacek, Sławomira Pawłowskiego, Jacka Kusia i Tomasza Gryna. Tym samym zarząd Sfinks Polska będzie działał w składzie sześcioosobowym.

Spółka Sfinks Polska – zarządzająca sieciami restauracji Sphinx, Chłopskie Jadło i WOOK –  w związku z planowaną spłatą kredytów w PKO BP i ING Banku Śląskim oraz oczekiwanym zatwierdzeniem przez NWZA dokapitalizowania spółki dokonała aktualizacji strategii i prognoz na lata 2015-2020. Według nowych założeń Sfinks będzie systematycznie zwiększał przychody jednostkowe od 175,9 mln zł w 2015 r. do 367,6 mln zł w 2020 r. Na koniec bieżącego roku zysk netto spółki wyniesie 8,1 mln zł, a w 2020 r. osiągnie on poziom 24,9 mln zł. Jednostkowa EBITDA uzyska wówczas wartość 54,2 mln zł wobec 20,1 mln zł wygenerowanych w 2015 r. Już w tym roku spółka ma mieć dodatnie kapitały własne w wysokości 6 mln zł i zwiększać je rokrocznie do 105 mln zł w 2020 r.